Weten over… suiker

Light, Zero, Zonder toegevoegde suikers, Aspartaam, Stevia, Sukrin, Honing, Fructose, Sacharine, Xylitol.
Ik zie door de bomen het bos niet meer: Wat is nou wat, wat is ronduit slecht en wat verantwoord?

Moeder Manon

Oke, heel kort door de bocht kun je het zo zeggen: suikers die van nature in een product zitten (bv in fruit) zijn goed en suikers die door de fabriek zijn geproduceerd en ergens aan zijn toegevoegd (bv aan snoep) zijn slecht voor je gezondheid.

Miriam

Zoetjes voor in de koffie bijvoorbeeld.
1 ons suiker levert 400 calorieën (Kcal), 1 zoetje, ook gemaakt van suiker maar met een iets veranderde chemische structuur, levert nog ‘maar’ 250 Kcal per 100 gram. Minder maar nog steeds veel en nog steeds een geraffineerde vorm van suiker.

Soorten
Er zijn verschillende soorten suikers en die gedragen zich stuk voor stuk anders.
Het eerste onderscheid is de samenstelling van de moleculen.

  • Enkelvoudige suikers of monosachariden zitten in fruit en honing.
  • Tweevoudige suikers of disachariden vind je in witte (kristal) suiker. Het maakt niet uit of die suiker gemaakt is van suikerbieten of suikerriet.
  • Meervoudige suikers of: polysachariden – vind je in zetmeel ,bijvoorbeeld in aardappels en peulvruchten, maar ook in granen, bijvoorbeeld in brood of rijst.

Het zijn vooral de disachariden die de kwalijke dikmakers zijn.

Een paar voorbeelden van chemisch zoet. Om maar met de meest kwalijke te beginnen: Aspartaam – E nr 951.
Lieve mensen: Aspartaam = Gif. Mijd alles waar het in zit als de pest, doe het je lijf niet aan, blijf er van af. Kijk op je pakje kauwgum of dit additief erin zit en zo ja: laat het liggen. Lees het etiket van je frisdrank, je zakje snoep en koop het niet. Aspartaam is kankerverwekkend en een schande dat het in Europa nog is toegestaan.
Andere schadelijke synthetische zoetmiddelen zijn o.a. Cyclaamzuur (E952), Xylitol (E967), Acesulfaam-K (E950), Sacharine (E954), Sucralose (E955).

Weten over… Steviolglycosiden (Stevia) & Sukrin

Stevia wat is dat nou eigenlijk? De een zweert erbij de ander vindt het niks.

Moeder Elena

Stevia is zoet maar dan anders. Zoet zonder calorieën (Kcal).

En dan niet chemisch maar puur natuur.

Miriam

Steviolglycosiden (Stevia)

Is afkomstig van de blaadjes van  een Zuid-Amerikaanse plant.

Het heeft 300-400 keer de zoetkracht van suiker. Denk dus niet dat het heel duur is als je € 9 – 18 voor een pot betaalt, want het is zo geconcentreerd dat je maar een fractie van de hoeveelheid nodig hebt die je bij suiker gewend bent.

Sommigen vinden dat Steviolglycosiden een bittere bij- of nasmaak heeft. Dat kan verschillen bij warme of koude gerechten, dus probeer dat uit voor jezelf.

Sukrin

Wordt verkregen uit het gistingsproces van (soja)bonen.

Erythritol is de scheikundige naam van het eindproduct van dit proces en Sukrin is de naam waar onder wij consumenten het kennen. Het heeft ongeveer 70% van de zoetkracht van suiker.

Sukrin heeft geen bittere of andere bijsmaak.

Waarom krijg je er geen Kcal van binnen?

Omdat je lijf Erythritol wel opneemt maar niet kan afbreken. Je plast het gewoon weer uit zonder dat je bloedsuikerspiegel er van is gaan stijgen.

Erythritol wordt voor het grootste deel in de dunne darm opgenomen en niet in de dikke. Zoetstoffen die op –ol- eindigen zoals bijvoorbeeld Sorbitol en Xylitol komen daar wel terecht en kunnen krampen en diarree veroorzaken. Erythritol doet dat dus niet.

Kort en goed, Steviolglycosiden & Sukrin

  • Geven je 0 calorieën
  • Mogen door diabetespatiënten gebruikt worden
  • Belasten de spijsvertering niet en zijn
  • Onschadelijk voor je tanden

Weten over… Cola

Wij hebben steeds ruzie over Cola Light. Vivian zegt dat er geen suiker inzit en ik denk van wel want het is net zo zoet.

Febe ( 9 jaar)

Ik heb gelijk toch?

Vivian (tweelingzus van Febe)

Meiden, toen er nog geen Cola Light was, wist iedereen dat Cola zoet was door de suiker. En heel veel suiker: 9 klontjes in 1 glas!

Miriam

Toen kwam Light en Zero en dachten mensen dat je van deze drankjes zoveel kon drinken als je wilde.

En nu de waarheid: Febe jij hebt gelijk dat het net zo zoet is en Vivian heeft gelijk dat er geen suiker inzit. Het spul is namelijk zoet door een chemische zoetstof die Aspartaam heet en een gemeen goedje is. Er doen allerlei verhalen de ronde over hoe Aspartaam ziektes zou veroorzaken en er wordt steeds meer onderzoek naar gedaan. Veel van die onderzoeken laten zien dat er een verband is tussen overgewicht en deze zoetstof.

Bij Food2Smile zeggen we daarom: Niet doen dat spul zolang niet absoluut is bewezen dat het, ook op lange termijn, onschadelijk is.

En dan nog iets: Er is nu ook Cola Life, in zo’n Food2Smile groen kleurtje. Zijn we niet zo blij mee want waar ons groen staat voor eerlijk en duurzaam is het groen van Cola Life misleidend. Kijk zelf maar hoeveel suikerklontjes er in een glas (250 ml) zitten:

Wat betekent dat Cola Life maar voor 1/3 gezoet is met Steviolglycosiden en voor 2/3 met gewone suiker. Nepgroen heet dat.

Weten over… E-nummers

Ik probeer voor ik iets koop het etiket te lezen en raak dan de kluts kwijt als er E-nummers op staan. Het kan toch niet zo zijn dat zie allemaal slecht zijn? Welke kan ik nou wel en welke beter niet eten?

Therese

Dat van die kluts, dat snap ik, als er iets verwarrend is dan is het wel de informatie over E-nummers. Bij F2S zijn we wars van de rode E-nummers. Die tref je bij ons niet aan.

Miriam

Rode E-nummers kleurstoffen
E-nummers zijn door de EU goedgekeurde nummers voor additieven. Additieven zijn stoffen die worden toegevoegd aan levensmiddelen.
Om snoep zo aantrekkelijk mogelijk te maken wordt kleur toegevoegd. Kleurtjes verkopen en dat weten ze bij Smarties, M&M’s en de winegums, spekjes en toverballenfabrikanten. Hoe feller hoe beter.
De nummers die met een 1 beginnen zijn kleurstoffen en de nummers van 102-133 zijn allemaal rood.
Gaat je kind er echt van stuiteren? Met tegenzin zeg ik: probeer het zelf uit (arme kids) maar de kans is groot dat je de aan deze E-nummers toegeschreven hyperactiviteit merkt als ze in de gordijnen hangen.
Maar astma, eczeem en slecht slapen zijn zaken waar de meeste onderzoekers het wel over eens zijn: die zie je beduidend meer bij kinderen die veel snoepen.
Over ze ook kankerverwekkend zijn daar is de wetenschap het nog niet over eens. Wordt vervolgd zullen we maar zeggen maar tot die tijd zou ik het risico heel sterk beperken.

Weten over… gluten

Vijf jaar geleden had ik het hele woord nog ooit gehoord en nu hoor je iedereen over gluten. Wat is dat voor een hype?

Levi

Ja en nee. Voor mensen met Coeliakie is het levenslang want die hebben domweg geen keus omdat ze ziek worden van die eiwitten maar steeds meer anderen gaan ook minder of geen gluten eten simpelweg omdat ze zich dan fitter en gezonder voelen.

Miriam

Gluten zijn eiwitten die in veel granen zitten. Je denkt dan natuurlijk meteen aan brood maar dus ook in beschuit, crackers, koekjes, pasta. Het gaat nog verder: ze zitten ook in bindmiddelen die gebruikt worden in worst, soep, saus en kant-en-klaar maaltijden of in vleeswaren.
Gluten kunnen je stofwisseling beinvloeden en veel mensen gaan zich fitter en gezonder voelen als ze ze niet eten. Probeer het eens uit voor jezelf.
Veel F2S producten zijn glutenvrij.


Hier zitten gluten in:

En hier niet:
Tarwe Haver
Rogge Boekweit
Gerst Quinoa
Spelt Gierst
Kamut Teff
Rijst

Weten over… voedingspiramide

Ik ben nog van de generatie die met de Schijf van 5 is opgegroeid en toen dacht ik daar niet bij na maar nu ik zelf kinderen heb, zie ik dat daar eigenlijk niets in staat over snoepen. Hoe zit dat?

Adam

Sociaal pedagogisch hulpverlener

Food2Smile vindt de voedingspiramide een beter uitgangspunt dan de Schijf van 5, echter de nieuwe Schijf van 5 schuift op naar de voedingspiramide.

Miriam

De 4 belangrijkste redenen zijn deze:

  • De meeste van ons hebben tegenwoordig een levensstijl die veel minder koolhydraten vergt dan in de Schijf van 5 wordt geadviseerd.
    In de Piramide is de 2e laag dan ook voor groente en fruit en pas de 3e laag voor aardappelen, rijst, brood of pasta. Die producten hebben we gewoon minder nodig dan vroeger toen we zwaar lichamelijk werk deden.
  • De tijd van Joris Driepinter en Melk de Witte Motor is ook achterhaald: we hebben veel minder zuivel nodig dan in jouw jonge jaren werd aanbevolen. Ook dat zie je terug in de Piramide.
  • De Piramide heeft ruimte voor snoepen en snacken. Ik zeg altijd: Je lijf heeft het niet nodig maar het is heel lekker en het hoort gewoon bij het leven. ALS je het doet, doe het dan met verantwoorde producten én, heel belangrijk, geniet ervan!
    Maar je ziet het: het staan bovenaan = kleinste vakje dus met mate.
  • De Piramide laat door zijn vorm in één oogopslag zien wat je het meest en wat het minst nodig hebt. Veel duidelijker, zeker voor kinderen.
    De Piramide van Puur Gezond sluit ook aan bij een orthomoleculaire voedingsvisie.

Food2Smile neemt als uitgangspunt de informatie van Corinne Gouget. Die is te lezen in Wat zit er in mijn eten  en is te koop als boekje of als App. Heel handig die App, dan heb je die altijd bij je als je boodschappen gaat doen. Nou is er geen enkel onderwerp in voedingsland waar iedereen het over eens is dus ook over dit boekje niet. Wij vinden het het beste dat er op dit moment is en hebben de volgende keuzes gemaakt:

  • Groene E-nummers zijn veilig te gebruiken.
  • Oranje E-nummers tref je soms aan in F2S producten. We hebben dan wel gecontroleerd of de gebruikte hoeveelheden veilig zijn.
  • Rode E-nummers zul je bij F2S niet vinden. Daarin doen we geen concessies.