Voeding en mentale gezondheid

Voeding en mentale gezondheid

Bij gezondheid denken we meestal direct aan onze fysieke gezondheid. Voel ik mij fit? Ben ik vaak verkouden of grieperig? Heb ik wel een blokjesbuik? We vergeten alleen een heel belangrijk aspect binnen gezondheid: onze mentale gezondheid. Op veel vlakken kun je werken aan je mentale gezondheid en voeding is daar één van. In deze blog leggen we uit wat de verbanden tussen gezonde voeding en mentale gezondheid zijn.

Mentale gezondheid

Meer dan ooit worden taboes rondom mentale gezondheid verbroken. En gelukkig maar. Zoals we al zeiden, mentale gezondheid is óók gezondheid. Hoe voel jij je? En dan hebben we het niet over je lijf, maar over wat er in je hoofd gebeurt. Ben je vaak gestrest, pieker je veel, maak je je veel te veel zorgen over die belangrijke presentatie? Dit heeft niet alleen invloed op je lichaam, maar ook op je humeur! Buiten dat het belangrijk is om hieraan te werken door middel van mindfulness, meditatie, minder schermtijd en andere dingen die voor jou werken, kan voeding hier ook bij helpen.

Disclaimer: mindfulness, meditatie, wandelen en dergelijke zijn goed voor je, maar dit is natuurlijk een beetje een open deur. Heb je het idee dat je meer hulp nodig hebt? Niets om je voor te schamen! Neem dan contact op met je huisarts.

Studies

Er is al veel onderzoek gedaan naar de verbanden tussen voeding en mentale gezondheid. Psychologen ontdekte dat de consumptie van groente en fruit je emotionele gezondheid ook kan beïnvloeden. Wist je dat je brein, een orgaan, gemiddeld 20% van je dagelijkse calorie inname van je pikt? Dat zijn ongeveer 400 calorieën! (bron: link). Daarnaast blijkt dat het mediterraan dieet met veel verse groenten en fruit, peulvruchten, olijfolie, vis, zaden, noten en volkoren producten goed zijn voor je geest. Volgens een groot onderzoek blijkt dat dit dieet de kans op een depressie met minstens 30% verkleint. (bron: link)

verse voeding

Zoals je kunt lezen zijn vooral goede vetten, verse groenten en fruit, peulvruchten en volkoren producten heel goed voor je mentale gezondheid. Wees dus niet bang voor die olijfolie, dat lekkere volkoren brood van de bakker of voor de suikers in je fruit. Dit is niet alleen gezond voor dat mooie lijf van je, maar ook voor je geest! En die is minstens zo belangrijk.

Genieten

Van welk product ga jij je écht fantastisch voelen? Zowel lichamelijk, als mentaal? We zijn super benieuwd. Laat het ons weten op onze Instagram pagina!