Toegevoegd aan winkelmand
Bestel
Winkelmandje

Gezonder bakken doe je zo!

gezonder bakken

Taarten, cupcakes, smeuïge cakes of een heerlijke brownie. Gebak is ontzettend lekker én heel leuk om te maken. Doe het samen met je kids, of op een regenachtige zondag. En laten we die heerlijke geur in je keuken ook niet vergeten. Bakken is leuk en lekker, maar het kan wel een stuk gezonder. Gezonder bakken? Dat doe je zo!

Gezonder bakken

Gebruik volkoren meel: Vervang een deel of al het witte bloem door volkoren meel. Volkoren meel bevat meer vezels en voedingsstoffen dan wit meel. Net zo lekker!

Verminder of vermijd suiker: Gebruik minder suiker dan het recept aangeeft, of vervang suiker door natuurlijke zoetstoffen zoals honing, ahornsiroop, dadels, of appelmoes. Je kunt ook suikervervangers zoals Stevia gebruiken. Zoetstof is vaak zoeter dan suiker, daar heb je dus minder van nodig.

Gezondere vetten: Vervang een deel van de boter door appelmoes of Griekse yoghurt om het vetgehalte te verlagen én om gezondere vetten binnen te krijgen.

Gebruik gezondere toevoegingen: Voeg meer fruit, groenten, noten, en zaden toe aan je baksels. Dit is super gezond en voegt natuurlijke zoetheid en smaak toe. Wil je heerlijke chocolate chip cookies maken? Dat kan natuurlijk niet zonder Smarties. Kies dan wel voor de gezondere versie van Food2Smile met 90% minder suiker!

Verminder of vermijd zuivel: Vervang volle melk door plantaardige melk zoals amandelmelk, havermelk, of sojamelk. Plantaardige eten is heel gezond en dus goed om ook te gebruiken in je baksels!

Gebruik minder eieren: Vervang eieren door alternatieven zoals lijnzaad- of chiazaad-eieren.

De verhouding is ongeveer 1 eetlepel gemalen lijnzaad of chiazaad gemengd met 3 eetlepels water per ei.

Verhoog het vezelgehalte: Voeg vezelrijke ingrediënten toe zoals havermout en lijnzaad om je spijsvertering te verbeteren en langer een vol gevoel te geven.

Portiecontrole: Maak kleinere porties om de calorie-inname te beperken. Gebruik bijvoorbeeld muffinvormen of mini-taartvormpjes. Invriezen kan ook!

bananencake recept

Met deze tips kun je aan de slag om jouw lekkerste taarten om te toveren tot voedzame, zoete hapjes. Natuurlijk kunnen we deze blog niet publiceren zonder een heerlijk en gezond recept met je te delen. Wat dacht je van een heerlijke bananencake?

Ingrediënten:

Instructies:

  1. Verwarm de oven voor op 175°C en vet een cakevorm in.
  2. Prak de bananen in een grote kom.
  3. Voeg de (lijnzaad)eieren, honing/ahornsiroop, kokosolie, en vanille-extract toe en meng goed.
  4. Meng in een andere kom het volkoren meel, bakpoeder, bakingsoda, kaneel, en zout.
  5. Voeg de droge ingrediënten toe aan de natte ingrediënten en meng tot alles goed gecombineerd is.
  6. Roer eventuele extra ingrediënten (noten, Chocosmiles, rozijnen) erdoor.
  7. Giet het beslag in de voorbereide cakevorm en bak gedurende 50-60 minuten, of tot een tandenstoker er schoon uitkomt.
  8. Laat de cake afkoelen voordat je hem uit de vorm haalt en serveert.

Gezonder bakken

Gezonder leven en bakken hoeft helemaal niet saai te zijn. Met een paar kleine aanpassingen kun jij nog steeds blijven genieten van zoetigheid, terwijl je ook aan je gezondheid denkt.