Steeds meer mensen eten bewust minder suiker. Of willen dat graag doen. Dat bleek wel uit de animo voor de Nationale Suikerchallenge dat het Diabetesfonds vorige week voor de tweede keer organiseerde. Ruim 30.000 mensen gingen de uitdaging aan: een week lang eten en drinken zonder toegevoegde suikers. De volhouders hebben daarmee een hele prestatie geleverd, want aan veel te veel voedingsproducten is suiker toegevoegd. Maar het loont alle moeite om te ontdekken waarom je suiker beter kunt laten staan, en waar het niét in zit. Je beloning is een fit, gezond(er) lichaam en optimale energie.

Kun je leven zonder suiker?
Het antwoord is: nee. Suiker levert de energie die je spieren nodig hebben om goed te kunnen werken, om te bewegen. Je hebt die energie zelfs nodig om te kunnen denken, ademen en je lichaam op temperatuur te houden. Je hebt dus suiker nodig.

Waar het mis gaat, is de hoeveelheid en het sóórt suikers dat je binnen krijgt.

Voeding die je nodig hebt om gezond te blijven, zoals groente en fruit, bevat ook suiker. Dit is suiker die van nature in de voedingsproducten aanwezig is. Het zijn de ‘goede’ suikers, die je nodig hebt voor je energie. Aan deze suikers heb je al genoeg om te kunnen functioneren. De suikers die fabrieksmatig zijn toegevoegd aan bijna alle voedingsmiddelen, noemen we de ‘slechte’ suikers. Het zijn suikers die je niet nodig hebt. Als je meer suiker binnen krijgt dan je voor je energie nodig hebt, slaat je lichaam deze suiker op. En dat heeft vervelende gevolgen voor je gezondheid. Je kan hier meer over lezen in het boek Suiker op de Korrel.

Waarom zou je suiker laten staan of minderen?
Dagelijks eten we gemiddeld 110 gram aan suiker. Dit zijn 28 suikerklontjes per dag en meer dan 10.000 suikerklontjes per jaar. Dat is 40 kilo suiker en gemiddeld 30% meer dan we nodig hebben. We eten onszelf daarmee eigenlijk ziek. We bestrijden de gezondheidsklachten, die het gevolg zijn van teveel suiker, met medicijnen in plaats van dat we ons best doen om de klachten te voorkómen.

Maar wat zijn die nadelige effecten van suiker dan precies? We noemen de belangrijkste risico’s.

 • Overgewicht en obesitas
 • Diabetes
 • Hoge bloeddruk
 • Hart- en vaatziekten
 • Nierziekten
 • Gewrichtsaandoeningen
 • Kanker
 • Infecties
 • Tandbederf
 • Suikerverslaving

Wat gebeurt er als je minder suiker eet?
Zo negatief als de effecten van suiker zijn, zo positief zijn de effecten van suiker mínderen. Al na een paar dagen merk je verschil en voel je je fitter. Maar de grootste verandering merk je wanneer je langere tijd mindert met suiker.

 • Je houdt meer energie
 • Je wordt minder snel ziek
 • Je valt af of blijft op gewicht
 • Je gaat bewuster leven
 • Je gaat anders koken
 • Je krijgt je smaak terug

Ga de uitdaging met jezelf aan
Wie mee deed aan de Nationale Suikerchallenge heeft het vast al ervaren: door minder suiker te eten voel je je veel beter! Heb je niet meegedaan? Doe het dan alsnog, op je eigen manier en op je eigen moment. Maak er je eigen challenge van. Een dag, drie dagen of een week lang geen toegevoegde suikers eten en drinken. Hoe langer je het volhoudt, hoe beter. Merk zelf wat het voor je lichaam en gezondheid doet. Misschien wordt het blíjvend minderen met suiker dan je volgende uitdaging. Suikerminderen… We maken er een werkwoord van!

Suikervrij: net zo lekker, veel gezonder
De winkelschappen staan bol van de zoete smaken en verborgen suikers. Het lijkt een bijna onmogelijke taak om nog voedingsmiddelen zónder suiker te vinden. ‘Kiezen voor gezond’ moet dan ook veel gemakkelijker worden, vinden wij. En precies dát is waar wij van Food2Smile ons sterk voor maken. In onze webshop op www.food2smile.nl vind je de lekkerste suikervrije producten. Snoep, lolly’s, koeken, chocola en chips om je vingers bij op te eten. Suikervrij, maar nét zo lekker en véél gezonder! Én veel minder calorieën. Ben je benieuwd naar ons complete assortiment, en wil je het allemaal eens proeven? Bestel dan de proefpakketten van snoep en/of snacks.  Onze producten zijn nu ook te koop bij supermarkt PLUS en in 15 filialen van Gezond & Wel.

De keuze is aan jou!